Śladami amerykańskiej kuchni

W trakcie podróży dookoła świata każdy turysta stawia sobie całkowicie inne cele. Dla jednych może to być ciągłe wylegiwanie się nad basenem hotelowym lub na plaży, podczas gdy dla innych będzie to maksymalne wykorzystanie każdej chwili do zwiedzania i robienia zdjęć. W ostatnim czasie na podróży dookoła świata decyduje się coraz więcej osób, a do takiego kroku namawia ich przede wszystkim głęboko zakorzeniona potrzeba odkrywania świata. Mając zaś taki cel przed sobą, dużo łatwiej jest opracować idealną drogę dla swojej podróży, wybrać atrakcje. Rośnie wśród tego typu turystów grupa miłośników jedzenia i pasjonatów gotowania, którzy doceniają w swoich podróżach przede wszystkim unikalne podejście do gotowania i smaków charakterystyczne dla poszczególnych regionów czy grup etnicznych. Żyjąc ciągle w jednej grupie i tym samym regionie, kulinarnie trudno się rozwinąć, poznać nowe produkty, inne sposoby przyprawiania żywności, nowe techniki kulinarne. Podróż za granicę jest idealnym sposobem na to, aby rozwinąć się kulinarnie i smakowo. Każdy region i kraj ma pod tym względem wiele do zaoferowania. Stany Zjednoczone, wbrew obiegowej opinii kraju zdolnego jedynie do produkownia fast-foodów i żywności wysokoprzetworzonej, także zaliczają się do czołówki producentów rolnych i konsumentów spożywczych świata.

Na terenie tak ogromnego państwa jakim są Stany Zjednoczone oczywiście nie da się spełnić zapotrzebowania na żywność bez wykorzystania technologii przemysłowych i faktycznie wiele dań, które dzisiaj są tak krytykowane ze względu na swoje znikome walory zdrowotne, pochodzi ze Stanów. Wciąż jednak produkuje się tam mnóstwo całkowicie naturalnnych produktów z tradycyjnymi recepturami. Turyści wybierający się na wycieczkę do USA mają więc możliwość swobodnego podróżowania szlakami poszczególnych smaków. Całe zachodnie wybrzeże Stanów, ze szczególnym uwzględnieniem Nowego Orleanu czy Seattle, to miejsca historycznie nasiąknięte w kulinariach inspiracjami z owoców morza. Tam nawet foodtrucki specjalizują się w wykorzystywaniu świeżych owoców morza do swoich dań. Z tego względu cała kuchnia z tamtego regionu nosi takie znamiona, w połączeniu z klimatami karaibskimi oraz kreolskimi, dająca unikalny efekt końcowy, ceniony przez smakoszy z całego świata.

Praktycznie każde danie kojarzone z amerykańskimi fast-foodami ma także swoje dużo bardziej tradycyjne i zdrowsze wydanie. Hamburgery, tak dzisiaj popularne na całym świecie a rozpropagowane właśnie przez amerykańską kulturę, powinno się próbować będąc w USA namiętnie. Nie powinno się jednak ich zamawiać w popularnych sieciówkach i znanych także w europie restauracjach. Warto na takiego hamburgera lub typowo amerykańskiego szejka zatrzymać się w jednej z wielu obiadowni, jakie są porozrzucane po całych Stanach Zjednoczonych. Większość z nich urządzona w tę samą czerwono białą kratę, oferuje dokładnie te same dania od kilkudziesięciu lat i mimo rosnącej konkurencji ze strony wielkich sieci, nadal nie mają problemu z zapełnieniem stolików w porze lunchu i śniadania.

Leave a Reply