Jakiś czas temu w większości miast zaczęły powstawać masowo amerykańskie restauracje. Wynika to z tego, że amerykańskie jedzenie stało się niezwykle popularne w naszym kraju, jak również na całym świecie. Wszyscy przygotowujemy już w naszych domach samodzielnie burgery i steki, z przyjemnością też odwiedzamy takie miejsca i kosztujemy amerykańskich specjałów.
Jakich dań nie powinno zabraknąć nigdy w menu amerykańskiej restauracji? Na pewno jest to burger. My również kochamy burgery i chętnie je jadamy. Do wyboru powinny być oczywiście kotlety przygotowane na bazie różnego rodzaju mięs. Najczęściej smaży się burgery wołowe. Każdy klient powinien móc wskazać, na jakim stopniu wysmażenia mu zależy. Warto pomyśleć również o burgerze rybnym, na przykład z tuńczyka, czy łososia. Amerykanie kochają też burgery z kurczakiem w panierce, które są idealne dla dziecięcego podniebienia.
Do burgerów przygotować można różnego rodzaju sosy i dodatki. W Ameryce podaje się burgera z frytkami z ziemniaków oraz z sałatką ze świeżych warzyw z sosem. Należy zadbać o to, aby frytki były chrupiące z wierzchu, a miękkie i gorące w środku. Najlepiej smażyć je na dwie tury, w różnych temperaturach oleju. Amerykańskie frytki uznawane są za najlepsze na świecie, zaraz obok frytek belgijskich. Można podawać je z domowym ketchupem, jak również z innymi sosami, które do nich pasują.
Amerykańska kuchnia nie może się również obejść bez steku wołowego. Ponieważ w Stanach hoduje się mnóstwo bydła, steki są narodowym daniem amerykańskim. Najlepszy jest oczywiście stek z kością T-bone, jednak sprawdzają się również steki z polędwicy, antrykotu wołowego czy też rostbefu. Ważne, żeby mięso posiadało żądany przez klienta stopień wysmażenia i oczywiście odpoczęło odpowiednią ilość czasu przed podaniem go gościom. Steki również zwyczajowo podaje się z surówką, na przykład colesław i z frytkami lub pieczonymi łódeczkami z ziemniaka.
Trzeba pamiętać o tym, że Amerykanie kochają ryby i owoce morza. W większości miejsc mają oni dobry dostęp do bogactwa morskiego i chętnie przyrządzają oni takie dania. W restauracji koniecznie trzeba więc spróbować homara, przegrzebków, czy przystawki z krewetkami. Z pewnością są to świeże owoce morza. Jeżeli wybieramy restaurację w Polsce, koniecznie dopytajmy skąd czerpie ona swoje produkty i czy są one świeże.
Ameryka to także kraj ziemniaka i kukurydzy. W knajpach często spotkać można więc różnego rodzaju zapiekanki ziemniaczane, z mięsem i z warzywami, jak również chlebki kukurydziane i tortille z sosami. Wszystko zależeć będzie oczywiście od regionu w Ameryce, ale w wielu miejscach gotuje się w sposób prosty i domowy. Często przygotowuje się więc dania jednogarnkowe, w których skład wchodzi spora ilość warzyw oraz dobrego gatunkowo mięsa.
Nie można zapomnieć też o amerykańskich deserach. Większość osób pomyśli od razu o lodach. Te jednak kupuje się w Stanach gotowe w sklepie. Znacznie większą popularnością cieszą się tam ciasta. Amerykanie pieką różnego rodzaju ciasta i ciasteczka, a także muffiny. To u nich skosztować można słynnego Apple pie, ale również ciasta czekoladowego, pączków, donutów oraz ciasta biszkoptowego red vel vet. Amerykanie słyną ze swoich pysznych, ale bardzo słodkich wypieków. Wiele słodkości przygotowuje się u nich z głębokiego tłuszczu. Popularną przekąską wśród dzieci, którą można spotkać również w restauracjach jest popcorn pokryty rozpuszczoną mleczną czekoladą. Po zastygnięciu zjada się to jak batonika proteinowego.
Amerykańska kuchnia z pewnością różni się od naszej, nie tylko ze względu na używane w niej produkty, ale przede wszystkim ze względu na sposób przygotowania dań. Poza tym, wiele mówi się również o tym, że jest to kuchnia wysokokaloryczna i po prostu niezdrowa. Wszystko zależy jednak od tego, jakie potrawy z tej kuchni wybierzemy i w jakich ilościach je spożywamy. Królują tam przede wszystkim krwiste mięsa i smażone ziemniaki.